Kimchi-jjigae

Ennek a mennyei koreai ételnek a fermentált kimchi a fő alkotóeleme. Általában sertéshússal készül, amit mi chilis ízesítésű Gabona Guszti csíkokkal helyettesítettünk. Isteni finom, laktató étel!

Hozzávalók:

  • 250 g kimchi (kockázva vagy csíkozva)
  • 170 g selyem tofu (szeletelve)
  • Fél vöröshagyma (szeletelve)
  • 1 újhagyma (karikázva)
  • Negyed retek (szeletelve)
  • 700 ml víz
  • Kelp (kb. tenyérnyi)
  • 1 tk cukor
  • 2 ek szójaszósz
  • Koreai chili paprika pehely (gochugaru) – ízlés szerint
  • 300 g Gabona Guszti (csíkokra vágva)
  • 70 g ramyeon tészta

Elkészítése:

1️⃣ Tedd a retket és az algát egy fazékba, majd alacsony hőfokon, fedő alatt főzd 20 percig. Ha elkészült az alaplé, szűrd le. Az algát és a retket később külön elfogyaszthatod, vagy visszateheted a levesbe.
2️⃣ Hevíts fel egy kevés olajat egy serpenyőben, és pirítsd meg rajta a csíkokra vágott Gabona Gusztit. Ha elkészült, tedd félre.
3️⃣ Nyomkodd ki a kimchi levét, és vágd kb. 2-3 centis kockákra.
4️⃣ A vöröshagymát és az újhagymát csíkozd fel, majd egy fazékban kezdd el pirítani. Add hozzá a kimchit, a gochugarut (koreai chili paprika pelyhet), a cukrot és a szójaszószt.
5️⃣ Öntsd fel az alaplével és a kimchi levével. Főzd közepes lángon, amíg a káposzta megpuhul (kb. 20 perc).
6️⃣ Szeleteld fel a tofut, majd add a leveshez a pirított Gabona Gusztival együtt. Főzd további néhány percig.
7️⃣ Tálaláskor díszítsd újhagymával.
Tipp: Morzsolj selyem tofut a levesbe, hogy még krémesebb legyen, és hagyj meg az újhagyma zöldjéből egy keveset a díszítéshez.
https://youtube.com/shorts/oVzGFJE8jow
vegan_logo-color